پمپ بنزین خودرو چیست و چه وظیفه هایی در خودرو دارد؟

پمپ بنزین خودرو آموزش سی ان جی

پمپ بنزین خودرو و کاربرد آن

پمپ بنزین یا پمپ سوخت خودرو یک قطعه ساده وسیله نقلیه است که کار تامین فشار برای رساندن سوخت به موتور اتومبیل را انجام می‌دهد. آشنایی با نحوه کار کردن پمپ بنزین، عملکرد آن و صدا‌های موتور، برای شما به‌عنوان راننده یا صاحب خودرو لازم است.

پمپ بنزین خودرو چیست و عملکرد آن چگونه است؟

پمپ سوخت خودرو، یک قطعه بسیار مهم است و جزو لوازم یدکی خودروها به‌فروش می‌رسد. این قطعه در داخل باک قرار گرفته و بر اساس یک مکانیسم مکانیکی یا الکتریکی کنترل می‌شود. پمپ بنزین یا Ful Pump فشار لازم برای هدایت سوخت از مخزن  به موتور را فراهم می‌کند.

در خودروهای جدید، بنزین از طریق فیلتر سوخت به انژکتورها وارد می‌شود و در ادامه، در داخل هر محفظه احتراق، داخل سیلندر موتور خودرو، اسپری خواهد شد. در وسایل نقلیه قدیمی که انژکتوری هستند، پمپ بنزین سوخت را به کاربراتور خودرو می‌فرستد.

معرفی دوره : دوره حرفه اي تنظيم موتور، انژكتور،‌نقشه خواني

وظیفه پمپ بنزین چیست؟

پمپ بنزین یا پمپ سوخت خودرو یک قطعه واحد و یکپارچه است که چندین وظیفه را یک‌جا انجام می‌دهد:

ایجاد فشار در جریان سوخت
فیلتر کردن سوخت
ارسال سوخت

در واقع سوخت، مسیر بین باک و موتور را به کمک پمپ طی می‌کند. وظیفه پمپ بنزین، فرستادن بنزین از باک به موتور خودرو است. اگر پمپ بنزین عملکرد مطلوبی داشته باشد، سوخت را با فشار استاندارد به سمت موتور هدایت می‌کند. فشاری که پمپ به بنزین وارد می‌کند، ۴ تا ۶ بار است.

در صورت کم‌کاری یا بد کار کردن پمپ سوخت خودرو، فشار سوخت کمتر از حد استاندارد بوده و بنزین به‌خوبی به محفظه احتراق نخواهد رسید. در صورتی که بنزین با فشار کمتری به سمت موتور هدایت شود، موتور به‌درستی کار نخواهد کرد. فشار سوخت بیشتر از این مقدار هم باعث می‌شود عملکرد فشار‌شکن‌ها در مسیر جریان بنزین تحلیل برود. در نتیجه فشار زیاد سوخت، به قطعات دیگر در مسیر بنزین، صدمه وارد خواهد شد.

پمپ بنزین در کجای خودرو قرار دارد؟

پمپ بنزین معمولاً درون مخزن سوخت قرار دارد و سوخت را با فشار به سمت موتور حرکت می‌دهد. علت قرار گرفتن پمپ سوخت خودرو درون باک، تماس مستقیم آن با بنزین و خنک شدن آن در اثر تماس با سوخت است. چون بنزین دمای پایینی دارد و این مسئله از بالا رفتن حرارت پمپ، جلوگیری خواهد کرد.

دلیل دیگر قرار گرفتن پمپ درون باک بنزین، کاهش صدای فعالیت پمپ است. در برخی از انواع خودرو ها، قطعه پمپ بنزین روی بلوک سیلندر یا در مسیر بنزین سوار می‌شود.

حتما بخوانید :

سنسور اکسیژن چیست و چه وظیفه هایی در خودرو دارد؟

مشخصات فنی پمپ بنزین در خودروهای امروزی

در تکنولوژی امروزی خودرو، معمولا پمپ بنزین به صورت الکتریکی طراحی می‌شود. این قطعه، انرژی مورد نیاز خود را از باتری اتومبیل دریافت می‌کند. وقتی که پشت فرمان خودرو می‌نشینید، اگر سوئیچ را باز کنید و استارت نزنید، در همان چند ثانیه اول پس از باز کردن سوئیچ، صدای به‌کار افتادن پمپ بنزین را خواهید شنید.

این عمل که قبل از استارت زدن انجام می‌شود، موجب خواهد شد پمپ بنزین، سوخت را به ورودی محفظه احتراق برساند تا در زمان استارت زدن، خودرو سریعاً روشن شود. یکی از راه‌های ساده تست کار کردن یا خرابی پمپ بنزین، گوش دادن به همین صدا هنگام باز کردن سوئیچ است. عدم شنیدن صدای پمپ بنزین به معنی از کار افتادن آن خواهد بود.

در مسیر جریان الکتریکی از باتری به پمپ، یک فیوز قرار می‌گیرد تا در صورت نوسانات برق، مانع از سوختن پمپ بنزین شود.

پمپ بنزین خودرو چگونه کار می کند؟

هنگامی که کلید پمپ بنزین وصل است، پمپ فعالیت کرده و در حال تنظیم فشار مورد نیاز بنزین برای عمل احتراق است. در این زمان صدای کار کردن پمپ بنزین را می‌توانید بشنوید. پمپ بنزین برای خنک شدن و روان ماندن از دمای بنزین درون مخزن سوخت استفاده می‌کند. تا زمانی که پمپ بنزین سالم باشد، خودرو شما اصطلاحا نرم کار می‌کند.

پمپ‌های سوخت در خودروهای کاربراتوری قدیمی از نوع مکانیکی بودند؛ اما امروزه در خودروهای انژکتوری با توجه به اینکه میزان فشار لازم برای پمپ‌های سوخت افزایش پیدا کرده است از پمپ‌های برقی در خودروها استفاده می‌کنند. پمپ بنزین برقی خودرو انرژی مورد نیاز برای عملکرد صحیح خود را از باتری خودرو می‌گیرد. در حالی‌که پمپ‌‌های بنزین مکانیکی انرژی مورد نیاز خود را برای فعالیت از موتور دریافت می‌کردند.

اگر پمپ بنزین خودرو نباشد چه اتفاقی می افتد؟

موتور‌های احتراق داخلی برای تامین نیروی لازم چرخش چرخ‌ها و به حرکت در آوردن خودرو نیاز به انفجار درون سیلندر‌های خود دارند. این احتراق در اثر تراکم مخلوط سوخت و هوا رخ می‌دهد. میزان این سوخت درعملکرد مناسب موتور و کیفیت احتراق تاثیر دارد. اگر فشار لازم برای رسیدن سوخت توسط پمپ بنزین صورت نگیرد، فرایند پاشش و به دنبال آن احتراق به‌خوبی صورت نخواهد گرفت.

اتومبیل شما چند پمپ بنزین دارد؟

پمپ‌های بنزین خودرو سیستم‌هایی چند منظوره هستند که فرایند ایجاد فشار در سوخت، فیلترکردن و ارسال آن را به‌عهده دارند. بعضی خودرو‌ها ممکن است از دو پمپ بنزین استفاده کنند. در این خودرو‌ها از یک پمپ به منظور ارسال سوخت استفاده می‌کنند و پمپ دیگر برای ایجاد فشار و فیلتر کردن سوخت به‌کارگیری می‌شود.

حتما بخوانید :

سنسور دور موتور چیست و چه وظیفه هایی در خودرو دارد؟

انواع پمپ بنزین خودرو

با پیشرفت تکنولوژی، علم الکترونیک و دستگاه‌های الکتریکی، دقت سیستم‌های سوخت‌رسانی نیز بیشتر شده است. قطعات مورد استفاده در سیستم‌ها نیز تغییر کرده‌اند. اما یک قطعه همواره از زمان پیدایش اولین موتورهای احتراقی تاکنون، بدون تغییر در سیستم سوخت‌رسانی به‌کار رفته است. این قطعه پمپ بنزین نام دارد. پمپ بنزین به دو دسته پمپ بنزین مکانیکی و پمپ بنزین برقی دسته‌بندی می‌کنند.

ویژگی های پمپ بنزین های مکانیکی

این نوع پمپ بنزین خودرو از اجزای مکانیکی تشکیل شده اند و قابل تعمیر هستند. پمپ بنزین مکانیکی به دو نوع ساده و خلائی تقسیم می‌شوند. این نوع پمپ‌ها با استفاده از یک پرده دیافراگم و یک محور بادامکی که به وسیله فنر و سوپاپ کنترل به دیافراگم متصل شده است، مکش لازم برای پمپاژ سوخت از مخزن به موتور را فراهم می‌کند.

از مزایای پمپ بنزین مکانیکی می‌توان به قابل تعمیر بودن آن‌ها اشاره کرد؛ اما پمپ‌های مکانیکی به دلیل محل قرار گرفتن شانس روی سرسیلندر و به‌دلیل سیستم مکانیکی که دارند، دچار تاخیر هستند. این مسئله باعث می‌شود که در شتاب‌گیری‌ها و سربالایی‌ها توان زیادی نداشته باشند و باعث افت توان موتور شوند.

حتما بخوانید :

سنسور‌ دریچه گاز چیست و چه وظیفه هایی در خودرو دارد؟

خصوصیات پمپ بنزین الکتریکی

پمپ بنزین‌های الکتریکی به سه دسته پمپ بنزین الکتریکی دوار، پمپ بنزین دیافراگمی و پمپ بنزین الکتریکی تو‌باکی دسته‌بندی می شوند. پمپ الکتریکی دوار در خودروهای کاربراتوری جدید‌تر مورد استفاده قرار گرفته اند. مثبت ورودی این پمپ‌ها با سوئیچ بوده و هم‌زمان با باز کردن سوئیچ، شروع به‌کار می‌کنند و دارای قدرت بهتری نسبت به مدل مکانیکی هستند؛ اما ایراد این نوع پمپ بنزین، کار کردن دائمی آن‌ها با یک فشار ثابت است.

پمپ‌های الکتریکی دوار، در شتاب‌گیری‌ها،  سربالایی‌ها و دور آرام، یک فشار ثابت را به سمت موتور ارسال می‌کنند. این موضوع در بعضی شرایط باعث خفه کردن موتور می‌شود و در بعضی شرایط موجب افت توان موتور خواهد شد. پمپ بنزین‌های دیافراگمی مکانیزم پمپ‌های مکانیکی را دارند که به‌جای فنر و بادامک با استفاده از یک سیم‌پیچ تحریک می‌شوند. پمپ بنزین‌های تو باکی، درون باک خودرو قرار می‌گیرند و امروزه به صورت انبوه در خودروهای انژکتوری استفاده می‌شوند.

حتما بخوایند :

انژکتور بنزین چیست و چه وظیفه هایی در خودرو دارد؟

نکات مهم در رابطه با نگهداری صحیح پمپ بنزین

پمپ‌های سوخت، در حقیقت نیاز به برنامه‌ریزی دقیق و منظم برای بازرسی یا نگهداری ندارند. اگر پمپ سوخت خودرو خراب شود، باید آن را تعویض کنید.برای کمک به طول عمر پمپ بنزین خودرو، چند نکته را لازم است به‌خاطر داشته باشید:

۱. پمپ بنزین الکتریکی خودرو، در اثر استفاده مدام از جریان الکتریکی، داغ شده و حرارت بالایی تولید خواهد کرد. این حرارت باعث بالا رفتن مقاومت سیم‌پیچ‌های آن‌ها می‌شود و در‌نهایت از کار افتادن پمپ بنزین می‌شود.

۲. نکته مهم دیگری که در مورد پمپ بنزین مهم است این‌ که هرگز اجازه ندهید بنزین درون باک اتومبیل، به‌طور کامل تخلیه شود. چون خالی شدن باک یا رسیدن سطح بنزین به زیر صافی پمپ، باعث گرم شدن پمپ و سوختن آن خواهد شد. بنزین دمای کمی دارد و در اکثر مواقع سرد است. زمانی که پمپ بنزین درون باک قرار دارد، با سرمای بنزین خنک‌کاری می‌شود و احتمال سوختن آن کاهش می یابد.

۳. وجود آب در بنزین باعث زنگ زدن و گریپاژ کردن دیافراگم یا پره‌های پمپ بنزین خواهد شد.

۴. نکته مهم دیگر بررسی صافی متصل به مغزی پمپ بنزین و تمیز کردن آن است. در صورت آشغال گرفتگی این صافی، فشار زیادی به پمپ بنزین خودرو وارد می‌شود و در این شرایط احتمال از کار افتادن آن زیاد است.

حتما بخوانید :

سنسور میل سوپاپ چیست و چه وظیفه هایی در خودرو دارد؟

اهمیت پمپ بنزین

موتور خودرو برای حرکت نیاز به سوخت یا تامین کننده انرژی دارد. این سوخت معمولاً بنزین است. موتور خودرو بدون سوخت قادر به انجام هیچ کاری نخواهد بود و خودرو حرکتی نخواهد داشت. میزان این سوخت در عملکرد مناسب موتور و کیفیت احتراق موثر است. موتورهای احتراق داخلی از ابتدای تاریخ تولید خودرو‌های مدرن تا به امروز، برای تامین نیروی لازم چرخش چرخ‌ها و به حرکت در آوردن خودرو نیاز به انفجار درون سیلندرهای خود دارند.

پمپ بنزین به مرور زمان فرسوده می شود

هنگامی که کلید پمپ وصل است پمپ بنزین در حال تنظیم کردن فشار مورد نیاز بنزین برای ایجاد احتراق است. تا زمانی که پمپ بنزین سالم است خودرو نرم کار می‌کند. پمپ بنزین خودرو زمان مشخصی برای تعویض ندارد و طوری ساخته شده است که مدت زمان زیادی مورد استفاده قرار بگیرد.

در زمان ایجاد احتراق در موتور خودرو پمپ بنزین به صورت مداوم در حال کار است که این مسئله به‌تدریج و در طول زمان باعث فرسوده شدن پمپ بنزین خودرو می‌شود. یک پمپ بنزین ضعیف بنزین را به موتور می‌رساند؛ اما باعث می‌شود خودرو در زمان روشن شدن با مشکلاتی روبرو شود. هنگامی که پمپ بنزین ضعیف شود، زمان استارت خوردن تا روشن شدن خودرو بیشتر طول می‌کشد و در مواردی که مشکل بزرگتر باشد حتی نیاز است که سوئیچ را چند بار باز‌و‌بسته کنید.

مراقبت از پمپ بنزین عمر پمپ را طولانی می کند

مراقبت از پمپ بنزین باعث می‌شود که مدت زمان زیادی را دوام بیاورد. برای داشتن یک پمپ بنزین سالم باید از داغ شدن آن جلوگیری کنید. رانندگی با مقدار سوخت کم احتمال داغ شدن پمپ بنزین را بالا می‌برد. همچنین پمپ بنزین دارای فیلتری است که این فیلتر هنگام رانندگی با بنزین کم بسیار سریع کثیف می‌شود.

هنگامی که رسوبات و ناخالصی سوخت به کف باک می‌روند، فیلتر را به سرعت مسدود می‌کنند. بنابراین برای پیشگیری از مشکلات فرسوده شدن پمپ بنزین خودرو بهتر است همیشه بنزین خودرو را بیش از یک چهارم حجم باک نگه دارید. استفاده از سوخت‌های نامرغوب نیز عمر پمپ بنزین خودرو را کم می‌کنند.

مقالات مرتبط

نظر شما چیه؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *